Forside Artikler Hvad er meningen med dåben?
Hvad er meningen med dåben? Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Søndag, 17. november 2019 08:33



En god præsteven v/Sorø, bad mig for ca. 40 år siden overraskende skrive om dåben, for jeg forkaster jo folkekirkens lære om frelse og genfødelse i barnedåben som ubibelsk.  Så jeg skrev lidt udæskende om, hvad jeg tror Bibelen lærer om dåben. Men hvad er dåb?  Frikirkerne snakker tit udenom.   Og det hjælper heller ikke, hvis jeg spørger, hvad de tror Bibelen lærer, for den læses i de fleste tilfælde meget, meget lidt, selvom der er undtagelser.

På Bibelens tid var det en offentlig, skelsættende handling - et dramatisk farvel til det gamle liv og en bekendelse til den forkastede Jesus af Nazaret "udenfor lejren"  (Hebr. 13:13), dvs. den religiøse lejr.

Men Rom. 6 og Kol. 2 lærer, at dåben afspejler symbolsk vor forening med Kristus i Hans død, begravelse og opstandelse.  Dåben virker ikke alt dette men forkynder (proklamerer) denne sandhed. Ja, som sagt symbolsk.

Rom. 6:4 forvirrede mig engang, men ikke mere.  Ved første øjekast kunne ordet jo forstås derhen, at min begravelse med Kristus sker ved dåben, og er jeg ikke døbt, er jeg heller ikke begravet med Kristus.  Men hvad med de troende (fx Frelsens Hær), som ikke praktiserer dåb?  Er de ikke begravet med Kristus?  Selvfølgelig er de det, men dåben vidner om, at en sådan forening har fundet sted samme øjeblik, de kom til troen.

I flere år efter at jeg kom til troen var jeg ikke døbt af forskellige grunde.  Var jeg da ikke forenet med Kristus, så jeg kunne sige:  Hans død er min død, Hans begravelse er min begravelse, og Hans opstandelse er min opstandelse?  Jo, jo.  Dåben gjorde i så henseende hverken fra eller til.  Den foryndte, symboliserede, den sandhed for offentligheden for åbent tæppe.

Sandheden om vor stilling i Kristus, herunder vor forening med Ham i det, som skete på Golgata, er ikke et tørt teologisk dogme, men et frigørende evangelium, som Helligånden gør stort for den enkelte.  Jeg glemmer aldrig, da det skete for mig.  Gode, norske brødre, som havde set ind i dette evangelium var mig også til stor hjælp.  Og uanset stor åndelig vankundighed idag forkynder jeg dette frigørende evangelium som den gode "romer", jeg gerne vil være  (dvs. oplært i Romerbrevet).

17.11.19 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)