Forside Artikler Nadverfællesskab trods alt!
Nadverfællesskab trods alt! Udskriv Email
Skrevet af Jørn Nielsen   
Søndag, 21. januar 2018 09:51


I oktober 1529 mødtes Luther med den svejtsiske reformator Zwingli, som ønskede fællesskab og broderlig forståelse med den tyske reformator omkring nadverspørgsmålet, som de så lidt forskelligt på.

Luther slog ved mødet på ordene "Hoc est corpus meum"  (Dette er mit legeme), som han mente betød en særlig, bogstavelig tilstedeværelse af Herren i  nadverhandlingen  (Hans såkaldte "realpræsens"),  mens den for Zwingli var et mindemåltid, der synligt demonstrerer, hvad Herren har gjort for os uden at være et frelsende "sakramente" (nådemiddel).

Zwingli ønskede, trods forskelligt nadversyn, at give Luther "håndslag på fællesskabet" (Gal. 2:9), men Luther var ubøjelig og ville ikke så meget som række Zwingli hånden, som kristne brødre ellers gør, når de mødes.

Min egen, personlige opfattelse af nadveren ligger tæt på Zwinglis (så er det sagt!) i samfund med kristne, som ikke er helt enige med mig.  Det har jeg  oplevet på gode bibelstævner i Norge med vistnok overvejende lutherske deltagere.  Dér fejrede vi også nadver uden mislyde, da tilbedelsen af den korsfæstede og opstandne Frelser fik lov at dominere fællesskabet.

Jeg har også holdt nadver med een person, nemlig en ældre, svagtseende kvinde på plejehjem, som nu er hjemme hos Herren.  Det skete udenfor "kirketiden", og jeg inviterede andre til at deltage som en opmuntring for denne kvinde, men ingen havde tid eller lyst .  Men nadver havde vi, og igen var den udtryk for tilbedelse og ikke diskussion om nadverteologi.

En tamilsk familje har nadver i deres hjem, hvor også deres små piger på 2 og 4 år sidder med ved bordet, selvom de endnu ikke forstår nadverens betydning.  Men vi gør det allesammen for Herren og ikke for at behage en bestemt kirkelig retning.  En så enfoldig handling i overensstemmelse med 1. Kor. 11:23-26  behager og glæder nok Herren!  Tror du ikke?

21.1.18 - jn

 
Copyright © 2024 For Kristus. Alle rettigheder reserveret.
 

Til eftertanke

”Ethvert skrift er indblæst af Gud”

(2. Tim. 3:16)